Skip to main content
https://www.youtube.com/watch?v=pysEw9Zpgyw

Bio

Marcel Visbeen (Den Haag, 1966) is schrijver en regisseur. Hij studeerde theater-, film-, en televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Na zijn afstuderen werkte hij als regisseur van non-fictieprogramma’s voor verschillende omroepen. Zo was hij onder andere samensteller/regisseur van Sportpaleis de Jong van de VPRO. In 1997 was hij mede-oprichter van productie maatschappij Pupkin Film, waarvoor hij zijn eerste korte film Elvis lives! maakte. De film won de NPS-prijs voor de beste korte film en werd geselecteerd voor een groot aantal binnen- en buitenlandse festivals.

Daarna legde Marcel zich meer toe op drama en hij schreef en regisseerde korte films en televisiefilms, waaronder zes afleveringen in de serie Goede Daden bij Daglicht voor de VPRO; de Novelle Blackout voor de NPS en de One Night Stand: Verdwaald voor de VARA.
Daarnaast maakte hij als regisseur en producent vele commercials, video clips en televisieprogramma’s. Zijn opdrachtfilm The Tech Files won zeven prijzen, waaronder een Silver Medal op de New York Festivals. Hij regisseerde ook afleveringen voor de drama-series Hartslag (NCRV), Verborgen gebreken (Net5), Moordvrouw (RTL4) en Dokter Tinus (SBS6). Voor de laatste twee producties was hij ook enkele seizoenen creative producer.

In 2005 was hij co-auteur, regisseur en co-producent van de Telefilm Staatsgevaarlijk voor Pupkin Film en de NPS. Niet lang daarna verliet hij Pupkin Film en begon zijn eigen productie maatschappij Selwyn Film. De eerste Selwyn film, American dreams van Eelko Ferwerda, won de prijs voor beste korte film op het Hollywood Film Festival in 2006. Daarna realiseerde Selwyn Film geheel in eigen beheer de speelfilm Linoleum, waarvoor Marcel niet alleen regisseur was, maar ook co-auteur, producent en editor. Linoleum werd bekroond en geselecteerd op verschillende binnen- en buitenlandse festivals en vond in het Franse Insomia World Sales een internationale sales agent.

Naast zijn film- en televisiewerk is Marcel ook actief als theatermaker en proza-schrijver. Hij maakte onder andere de Paradevoorsteling Nuvolari! met Daniel Boissevain en Ocobar, regisseerde verschillende voorstellingen van Ricky Koole en Leo Blokhuis en met John Buijsman maakte hij Het Hart van Rotterdam en De bizarre nacht van Arie Speksnijder. In maart 2009 verscheen zijn eerste boek Met het stuur tussen de tanden bij Uitgeverij L.J.Veen. Het is een verzameling literaire verhalen over markante figuren uit de Grand Prix geschiedenis.

Begin 2020 werd de Telefilm King of the road van Danyael Sugawara uitgezonden via de NPO, het was de eerste lange film die Marcel schreef voor een andere regisseur. Op dit moment is hij behalve freelance docent voor verschillende opleidingen, waaronder de Nederlandse Filmacademie, ook actief als scenario coach en heeft hij diverse nieuwe projecten in ontwikkeling.

Een uitgebreide CV kun je hier downloaden.

‘Linoleum is een prachtfilm. Een mooi en vooral herkenbaar verhaal met verbazingwekkend goede acteurs.’

**** ½
Cinemagazine

‘Wat beklijft is de grenzeloze, onvoorstelbare, niet te stuiten drang van coureurs om hun leven voor hun sport te riskeren. Mooie verhalen. Een keurig prozadebuut van Visbeen.’

****
De Volkskrant