verhalenbundel, non-fictie, verschenen:  2009

Zeven onwaarschijnlijke maar waar gebeurde verhalen over helden uit de autosportgeschiedenis, die hun leven waagden op de circuits.

 

De verhalen
Tazio Nuvolari bezorgde met zijn romantische verlangen om te sterven in het harnas Enzo Ferrari een legende voor diens nieuwe automerk.

Nuvolari’s rivaal Achille Varzi vergooide zijn carrière en bijna zijn leven aan een fatale liefde, terwijl het leven van Varzi’s pupil Juan-Manuel Fangio compleet veranderde nadat hij werd gekidnapt door de Cubaanse rebellen van Fidel Castro.

De Nederlander Carel Godin de Beaufort bouwde een reputatie op als een van de veiligste coureurs uit de Formule 1, maar dat maakte hem niet immuun voor de gevaren van de sport. Integendeel. Hij verongelukte op zijn dertigste.

De Belgische brokkenpiloot Willy Mairesse overleefde al zijn crashes, maar vond een leven zonder autosport uiteindelijk ondraaglijk.

De carrière van de Britse belofte Roger Williamson werd op Zandvoort voor het oog van de hele wereld in de kiem gesmoord en toen Didier Pironi zijn vriend Gilles Villeneuve verraadde en deze twee weken later verongelukte, werd Pironi op slag de meest gehate coureur uit de historie.

Al deze mannen hadden één ding gemeen: meer nog dan tegen elkaar vochten ze tegen de angst en tegen zichzelf. En misschien ook wel tegen de drang om elke keer weer in een levensgevaarlijke bolide te stappen. Voor de kick om de snelste te zijn.

Credits

schrijver:
Marcel Visbeen
uitgeverij:
L.J. Veen

 

“Indrukwekkende, schokkende en waargebeurde verhalen […] Ook de autosportleek kan geboeid raken door de aangrijpende levens van deze legendes […] Met gevoel voor drama weet Visbeen de gedachtegang van de coureurs en de mensen om hen heen knap op papier te zetten.”
Sportweek

 

“Wat beklijft is […] de grenzeloze, onvoorstelbare, niet te stuiten drang van coureurs om hun leven voor hun sport te riskeren […] Mooie verhalen. Een keurig prozadebuut van Visbeen.”
****
De Volkskrant

 

“Een werkje waar raceminnend Nederland zijn vingers bij af likt. Een diepe buiging.”
Friesch Dagblad

 

“Marcel Visbeen lijkt niets anders te willen dan boeiende autosportverhalen te vertellen […] en slaagt daarin met verve. Meeslepend leesvoer voor op het strand of een lange winteravond.”
RTL GP Magazine

 

“Ik kan er maar één ding over zeggen. Naar de boekhandel, kopen en thuis lezen. Ik heb het in één adem uitgelezen.”
Allard Kalff (coureur en autosportcommentator)

 

“Een must voor de literaire sportliefhebber.”
Playboy