theater, première: 15 maart 2018

Speksnijder heeft dienst. De berichten komen binnen. Steekpartij op het Deliplein, ruit ingegooid in de Parklaan, mishandelingetje in een buitenwijk, zieke feestvierder op de Witte de With. Routinewerk. “Speksnijder hoort bij de nacht, en andersom: de nacht past Speksnijder als een warme jas.”

Speksnijder telt af. Hij staat op de drempel van zijn pensioen. Veel heeft hij niet meer te verliezen. Met zijn vrouw gaat het niet goed. Al eerder raakte hij zijn dochter kwijt. Het lijkt een nacht te worden als alle andere nachten.Tot zich de ultieme kans voordoet. Speksnijder moet kiezen tussen zijn plicht en zijn hart.

Tegen het duistere decor van een stad die openligt naar de wereld maakt Speksnijder de eenzaamste nacht van zijn leven door, heen en weer geslingerd tussen zijn plichtsgevoel als toegewijde agent en de woede die hij probeert te onderdrukken.

Credits

spel:
John Buijsman
tekst:
Peer Wittenbols
regie:
Marcel Visbeen
muziek:
Dusty Ciggaar
composities:
Keimpe de Jong, Michel Banabila
achtergrondprojecties:
Bert Pot, Marcel Visbeen
fotografie:
Beer Buijsman
productieleiding:
Janny Vos
producent:
De Rotterdam Connectie, Luxor Theater

“Nee, een vrolijke voorstelling is het niet, de nieuwe monoloog van John Buijsman. Wel een die aankomt. Geef Buijsman een harde jongen met een zacht hart en er gebeurt iets. Zeker als Wittenbols zich bekommert om de woorden. Die klinken zo simpel, zeker uit de mond van Buijsman, en ze zijn zo goed gekozen. [..] Dankzij de regie van Marcel Visbeen loopt alles soepel en natuurlijk, ondanks de sprongen die de toeschouwer moet volgen.”
****
De Theaterkrant