In december bracht de handtekening van Jim Morrison nog €1.900,- op in een veiling van Bonhams in Londen (zie deel 2), maar van de week bereikte me enigszins onfortuinlijk nieuws: de koper gelooft niet dat de handtekening echt van Jim Morrison is. Hij wil zijn geld terug. Gelukkig had ik nog niets betaald gekregen van Bonhams, dus voor mij verandert er weinig. Maar ik heb er wel een vreemd gevoel over. En niet alleen omdat hiermee mijn gedroomde racefiets in rook opgaat.

Volgens het veilinghuis heeft de koper de foto met handtekeningen laten zien aan een Amerikaanse ‘expert’ en deze is van mening dat alle vier de handtekeningen door dezelfde persoon op de foto gezet zijn. Ze vermoeden dat de handtekeningen zijn gezet door iemand bij de platenmaatschappij Elektra en dat er tegelijkertijd meer van deze foto’s verstuurd zijn. Bonhams heeft een handelaar in Engeland om advies gevraagd en die was het met de conclusie eens en een verzamelaar van Doors-memorabilia ook.

Wie ben ik om de conclusies van al die experts in twijfel te trekken? Ik vind het alleen wel opvallend dat de handtekening van Jim Morrison zo goed is nagemaakt in vergelijking met andere bekende handtekeningen van hem. Waarom zou iemand dat op het kantoor van Elektra gaan zitten doen? En als er inderdaad meer van deze ondertekende foto’s zijn verstuurd, dan waren er toch wel eerder andere exemplaren opgedoken? Dat geldt trouwens überhaupt voor deze foto, want ook als deze wel authentiek is, dan hebben The Doors vast niet één foto ondertekend, maar meerdere.

In mijn antwoord aan Bonhams heb ik deze twijfels geuit en hen ook duidelijk gemaakt dat zij zelf de verantwoordelijkheid hadden genomen om deze foto aan te bieden voor de veiling. Zij hadden hem getaxeerd. Daarbij heb ik hen gevraagd om de taxatierapporten van deze experts en hun namen, zodat ik zelf met hen in gesprek zou kunnen gaan.

Dat laatste bleek niet mogelijk, de expert van Bonhams wilde zijn bronnen niet vrijgeven. Daarmee blijft die hele memorabilia-handel nogal schimmig. Er wordt dan ook nergens keihard beweerd dat de handtekening niet echt is, hij wordt ‘questionable’ genoemd. Het gaat hierbij dus vooral over meningen. Meningen van mensen die bang zijn om aan die meningen gehouden te worden en daarom hun naam niet openbaar willen maken.

Zo ben ik weer terug bij af: een foto met handtekeningen die niets waard is zolang een zelfbenoemde expert er niet zijn zegen over heeft uitgesproken. Heel even was de foto €1900,- waard, maar ook weer niet echt. Terwijl er materieel ondertussen niets is veranderd, het is dezelfde foto.

Inmiddels heb ik mijn foto weer terug. Wat begon als een opruimactie heeft heel slecht uitgepakt, want na enorm veel werk zit ik nog steeds met die foto opgezadeld. Al heeft die foto inmiddels wel een heel andere betekenis gekregen. Het is nu de foto met ‘wellicht’ een handtekening van Jim Morrison. Voor mij draagt het mysterie eigenlijk alleen maar bij aan de waarde van de foto. Ook al is die waarde door het verhaal er omheen eerder dramatisch dan financieel.

Maar of dat genoeg reden is om hem alsnog op te hangen betwijfel ik. Het blijft hoe dan ook een relikwie van een god die ik niet aanbid.

Leave a Reply